stiri_2016

Politicienii discuta Codul Silvic

Proiectul Noului Cod Silvic a fost dezbatut si ajustat la Bistrita.

La invitatia deputatului PNL Stelian Dolha, membru al Comisiei de Agricultura si Silvicultura a Camerei Deputatilor, reprezentanti ai principalelor ocoale silvice private din Bistrita-Nasaud, ale unor asociatii judetene ale forestierilor, proprietarilor de paduri, administratori ale unor firme de profil, parlamentari, primari si silvicultori au dezbatut la inceputul saptamanii proiectul Noului Cod Silvic. 

Varianta de proiect, initiata in urma cu cateva saptamani de Ministerul Padurilor, Apelor si Pisciculturii se afla in dezbatere publica pana in 10 mai, urmand ca dupa aceasta data sa intre in lucru in comisiile de specialitate ale Parlamentului Romaniei.

Timp de mai multe ore participantii la intalnirea tehnica organizata la Prefectura Bistrita-Nasaud au trecut in revista paragrafele proiectului ministerial si au facut propuneri concrete de modificare. Principalele nemultumiri au fost legate de modul in care Noul Cod Silvic reglementeaza vanzarea masei lemnoase si transportul acesteia precum si regimul contraventiilor. ” Exista temerea ca firmele romanesti de profil, mai ales cele mici si mijlocii ar putea fi eliminate de pe piata in cateva luni de companii cu capital strain, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod, pentru ca nu vor putea suporta noile cheltuieli dupa renuntarea la exploatarea pe picior. Si lemnul risca sa fie compromis daca va ramane luni de zile in noile depozite din pricina contestarii licitatiilor”, a explicat reprezentantul unei asociatii a forestierilor prezent la intalnire. 

Senatorul PNL Ioan Denes a afirmat ca noul cod silvic trebuie amendat, in asa fel incat sa poata fi armonizate interesele publice cu cele ale unui numar cat mai mare de oameni: „E adevarat ca firmele de exploatare a lemnului din strainatate au ani buni de experienta in fata celor autohtone. Trebuie sa gasim solutii care sa nu le dezavantajeze din start pe cele romanesti”.

In cursul dezbaterii de la Bistrita au fost formulate cateva zeci de propuneri de modificare ale proiectului Noului Cod Silvic, intre care accesul la lemnul de foc pentru gospodariile individuale fara obligativitatea tranzitarii prin depozite, valorificarea creditelor de carbon, eliminarea paragrafului privind interdictia transportului pe timp de noapte, etc. 

Deputatul Stelian Dolha s-a angajat sa depuna si sa sustina in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor modificarile convenite in numele participantilor la dezbaterea de la Bistrita: „Ma voi bate pentru fiecare dintre aceste modificari. Proiectul ministerului poate fi imbunatatit si acesta este scopul acestor dezbateri cu specialistii, cu cei care lucreaza efectiv in teren. Pe ansamblu, ca viziune, acest nou proiect de Cod Silvic este unul dintre cele mai bune, pentru ca are sanse sa stopeze taierile abuzive de paduri. Are insa aspecte care trebuie corectate. Si neaparat va trebui sa fie adoptat impreuna cu normele de aplicare si cu legile subsecvente” , a promis parlamentarul PNL.

Sursa: Biroul de presa al deputatului Stelian Dolha


Liberalii au dezbătut proiectul noului Cod Silvic

Luni, 22.04.2013 la şedinţa grupului parlamentar liberal, am avut ca invitat pe ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, doamna Lucia Varga. Tema principală a discuţiilor a fost reprezentată de noile modificări ce urmează să fie aduse Codului Silvic. Cu această ocazie, doamna ministru a cerut sprijinul colegilor liberali pentru promovarea acestui act normativ. Acesta va fi introdus în şedinţa de Guvern de marţi, 23 aprilie, ca primă lectură, urmând ca pe data de 15 mai sa fie aprobat de Executiv şi să fie înaintat Parlamentului.

Modificările au fost determinate de situaţia degradării pădurilor, de efectele defrişărilor asupra solului şi de furturile de masă lemnoasă.

Conform noilor prevederi cuprinse în noul Cod Silvic, urmează să fie demarate mai multe proiecte pentru împădurire iar fondul forestier existent va fi protejat mai eficient printr-o înăsprire a pedepselor. Se vor introduce autorizaţii de practică pentru personalul silvic, având ca scop atât motivarea acestora, cât şi descurajarea furtului ( pentru încălcarea anumitor norme de către personalul silvic se va interzice timp de 6 luni de zile intrarea într-o pădure a celui care a comis încălcarea acelor norme ). O altă prevedere se referă la durata avizelor de însoţire a masei lemnoase care se va stabili în funcţie de distanţa parcursă. De asemenea, vor fi introduse unele reglementări în ceea ce priveşte vânzarea lemnului pe picior, care vor intra în vigoare din 2014. Exploatarea se va realiza doar de ROMSILVA, eventual prin societăţi prestatoare de servicii. Persoanele juridice care sunt în litigii nu vor avea voie să exploateze masa lemnoasă până la definitivarea litigiilor. Totodată, se doreşte şi creearea de perdele forestiere în lunca Dunării cu ajutorul resurselor financiare care provin din fondul de ameliorare. Şi nu în ultimul rând, va fi interzisă transportarea lemnului pe timp de noapte. Consider că un astfel de proiect de act normativ referitor la Codul Silvic şi la sancţiunile silvice în vederea modificării şi completării acestuia este absolut necesar în acest moment având în vedere rolul esenţial pe care îl au padurile pentru protejarea mediului înconjurător.

Având în vedere faptul că în judeţul Buzău suprafaţa ocupată cu păduri este de 26%, cred în importanţa pădurilor pentru judeţul pe care-l reprezint în Parlament şi, în acelaşi timp, consider că amendarea Codului Silvic şi a Legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice sunt un motiv suficient de important pentru a mă implica temeinic în demersul ministrului liberal de resort, cel al doamnei Lucia-Ana Varga, ministrul delegat pentru păduri, ape şi piscicultură. 

Am afirmat în şedinţa grupului PNL din Camera Deputaţilor, atunci când ministrul Lucia Varga şi-a prezentat proiectul, că este vitală solidaritatea parlamentarilor USL faţă de această îniţiativă.

Pentru a împiedica presiunile cercurilor de interese deranjate de acest proiect, trebuie ca modificările la Codul Silvic să fie susţinute integral de parlamentarii noştrii. Altfel, va fi doar o iniţiativă care s-a stins înainte de a produce efecte palpabile.

Sursa: scutaru.ro