stiri_2016

Vanatoare de animale turbate in judetul Suceava, dispusa de prefect

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a dispus, azi, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), organizarea de partide de vânătoare de vulpi în scopul eradicării focarelor de rabie existente pe raza judeţului.
Popescu a precizat că a cerut directorului ITRSV Suceava, Costel Girigan, să ia toate măsurile legale ce se impun în această situaţie, printre care şi organizarea de partide colective de vânătoare de vulpi şi să prezinte în fiecare zi de luni situaţia rezultatelor şi analizelor efectuate pe exemplarele vânate.
Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, conform legii, de a preda exemplarele vânate la DSVSA Suceava, în vederea recoltării de probe şi analizării acestora.
Evoluţia rabiei pe întreg teritoriul judeţului Suceava, pe parcursul anului 2011, s-a concretizat prin înregistrarea unui număr de 15 cazuri, dintre care şase cazuri de îmbolnăvire la vulpe, unul la jder, unul la dihor, iar în ultima perioadă şi la animale domestice, respectiv unul la câine şi şase la bovine. Zonele în care au apărut focarele de rabie sunt în localităţile Brodina, Drăgoieşti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Pârteştii de Sus, Buneşti şi Panaci.
Un caz aparte s-a înregistrat, în luna mai, în localitatea suceveană Poiana Stampei, când un jder turbat a atacat o familie, muşcând de mână şi picior o femeie şi de picior pe fiul acesteia. Jderul turbat a sărit apoi şi la câinele familiei, însă a fost omorât de acesta.
Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, produsă de un virus, care se manifestă din punct de vedere clinic prin simptome neurologice extrem de grave, o stare de excitabilitate motrică exagerată şi agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generală şi deces.
Sursa de rabie o reprezintă animalele infectate care transmit boala prin salivă, în principal prin muşcătură sau zgârietură, iar, odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.
Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a semnalat, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că principala sursă de virus rabic la nivelul judeţului îl constituie vulpile şi că se impune urgent organizarea de vânători a acestor animale, în special în zona de munte.

Sursa: jurnalul national