stiri_2016

WWF arata autoritatilor romane comorile tarii

România are peste 250 de hectare de păduri virgine. Dar nu are şi o lege care să le protejeze. Doar statul poate asigura protecţia integrală a acestor păduri. Fondul Mondial pentru Natură a organizat, ieri, o vizită în Pădurile Şincii, o pădure virgină din judeţul Braşov, pentru a arăta autorităţilor comorile tării.

Doar foşnetul frunzelor şi susurul izvoarelor se aud în pădurile virgine. Acolo unde drujba nu a ajuns încă….să distrugă. Pădurile virgine sunt distruse în mod legal, pentru că, în prezent, în România nu există nicio lege care să le protejeze. Asociaţiile nonguvernamentale luptă să le conserve aşa cum sunt ele.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a promis, însă, că va lupta alături de ei şi va asigura protecţia acestor păduri. „Până la sfârşitul anului, vom finaliza acest normativ. O sută de milioane de euro vor fi, de la UE, pentru compensaţii, pentru proprietari, în aceste zone”, a declarat Laszlo Borbely, Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Aceşti bani nu sunt suficienţi, însă, pentru a proteja toate pădurile virgine. Scopul campaniei „Salvaţi pădurile virgine!” este să protejeze cele 250.000 de hectare de astfel de păduri, printre ultimele din Europa.

În doar trei săptămâni, peste 70.000 de persoane s-au alăturat demersului iniţiat de World Wide Fund for Nature, semnând petiţia campaniei. Aceasta solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp.

Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără vreun fel de intervenţie umană. În pădurile virgine trăiesc până la 13.000 de specii.

Antena 3 este partener media al campaniei „Salvaţi pădurile virgine” şi îi invită pe toţi cei care doresc să se implice să semneze pe site-ul www.padurivirgine.ro petiţia ce poate determina schimbarea legislaţiei.

VIDEO

Get Adobe Flash player

Sursa: Antena 3Sursa: Adevarul


Cum arată o pădure virgină din România. Află de ce trebuie să le protejăm

În primul rând trebuie să existe toate stadiile de toate vârstele la arbori, exact ca și într-o comunitate omenescă, trebuie să ai tineri, trebuie să ai bătrâni. Trebuie să întâlnești arbori la limita fiziolgică de vârstă. Asta înseamă la stațiunea asta 300-400 de ani pentru brad, 250-350 de ani pentru fag. Observăm că întâlnim la tot pasul astfel de arbori. În plus, aici întâlnim și dimensiuni record: avem fagi de 48 de m înălțime cu diametru de 1,5 m”, explică expertul. Ghidul ne arată care sunt copacii aflați aproape de limita de vârstă. Sunt cei cu ciuperci pe ei.

 Aflăm că unicitatea pădurilor din România constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad și molid. Ceea ce nu se întâlnește în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt numai de molid. Grăbit, ministrul a urcat printre primii, dar s-a oprit la 1.000 de metri. Ziariștii și-au continuat drumul până la Vârful Țoaga, la aproximativ 1.200/1.300 de metri. Pădurea de la Șinca acoperă circa 350 de hectare și are arbori mult mai înalți decât în orice altă pădure. Sunt arbori vechi de 400 de ani, cu peste 50 de metri înălțime și un diametru de aproximativ 1,5 metri.

 Pe lângă Campania “Salvați Pădurile Virgine!”(www.padurivirgine.ro), WWF a început anul trecut o campanie pentru păstrarea Pădurii Șinca, când a strâns 100.000 de euro prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit. Banii au fost dați autorităților care s-au angajat să nu taie nicio ramură din pădurea seculară.

Sursa: Adevarul