stiri_2016

Rusia a demarat lupta impotriva taierilor ilegale de lemn.

Duma de Stat a modificat Codul Silvic cu scopul de a sistematiza și înăspri controlului asupra circulatiei materialului lemnos din Rusia și a crește responsabilitatea tuturor actorilor din sectorul forestier, conform www.mnr.gov.ru.

De buna implementare a noii legi se ocupa Ministerul Resurselor Naturale si Ecologie a Federației Ruse , Comitetului Dumei de Stat pentru Resurse Naturale , Mediu și ecologie , Agenția Federală de Silvicultură .

Legea se va aplica etapizat prima etapa in februarie 2014, iar ultima etapa va fi implementata incepand cu anul 2015.

Legea presupune o serie de prevederi inovatoare în domeniul contabilității, etichetarii lemnului, a transportui si declararii operatiunilor efectuate cu lemnul rotund.

Mai exact urmeaza sa fie implementat un program informatic unic la nivelul Federatiei Ruse in care vor fi declarate fluxurile de material lemnos.

Sistemul informational va urmări originea tuturor fluxurilor de lemn, va controla exactitatea informațiilor, și va ține evidența tuturor tranzacțiilor înainte de prelucrare sau export în străinătate.

Pentru a se asigura de implementarea sistemului autoritatile din Rusia au prevazut sanctiuni de pana la 1.000 de euro pentru functionari, iar persoanele juridice risca amenzi de pana la 15.000 de euro confiscarea materialului lemnos si a vehiculelor.

Datorita mafiei lemnului Rusia a pierdut pana in prezent aproximativ 800.000 ha de padure.

Sursa: www.mnr.gov.ru.