stiri_2016

Romsilva va demara in perioada urmatoare o evaluare a padurilor virgine din Romania

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) va demara în perioada următoare o evaluare a pădurilor virgine din România întrucât retrocedarea a contribuit semnificativ, în ultimii ani, la reducerea acestor suprafeţe de pădure.

“Va trebui să facem o evaluare serioasă a pădurilor virgine pentru că după retrocedare aceste suprafeţe s-au redus. Un studiu ICAS din 2003 arată că în România există 250.000 hectare de păduri virgine. Sunt sigur că la această dată sunt mai puţine decât în 2003 din cauza efectului retrocedărilor.

Ne dorim la nivelul regiei o inventariere cât mai exactă şi ulterior împreună cu Ministerul Mediului să elaborăm noi normative pentru a le putea trece în zona de protecţie integrală”, a declarat, directorul general al RNP-Romsilva, Valerian Solovăstru.

Şeful Romsilva a precizat că orice lucrare efectuată într-o pădure din România trebuie menţionată în amenajementele silvice pentru a se identifica tipul de pădure.

“Avem la ora actuală amenajamente silvice de peste 100 de ani în care se menţionează ce fel de pădure era, dacă s-a intervenit asupra ei pentru că orice lucrare se operează în amenajamentele silvice şi atunci se poate identifica. Consider că nu trebuie făcută o confuzie între pădurile bătrâne şi cele virgine, chiar dacă unele au şi peste 200 de ani.

Sursa: financiarul