stiri_2016

ROMSILVA – Litigii pentru 420.000 de hectare de padure

LITIGII
Şeful Romsilva a subliniat că, în continuare, regia are procese grele pe suprafeţe mari de pădure din Timiş şi Suceava, suprafaţa totală aflată în litigiu fiind de 420.000 de hectare. „La ora actuală mai avem în litigiu 420.000 de hectare de pădure, cea mai mare suprafaţă la Suceava, cu Fondul Bisericesc, respectiv 170.000 de hectare, dar mai avem suprafeţe mari şi la Mureş, Vrancea şi Timiş. Sunt procese de cursă lungă, dar faptul că avem câteva hotărâri favorabile în instanţă ne dau ceva speranţe că vor fi judecate mai cu obiectivitate toate dosarele. Avem de exemplu, la Reghin, o hotărâre unde erau solicitate suprafeţe de o societate comercială care nu avea dreptul legal, iar această hotărâre desfiinţează o astfel de societate şi crează astfel un precedent”, a explicat şeful Romsilva.

Sursa: Agerpress


10 ani de procese cu Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor pentru bunuri evaluate contabil la peste 3,5 miliarde de euro

Procesul ce se defasoara in rejudecare la Curtea de Apel Cluj privind improprietarirea Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei (FBORB) cu suprafata ceruta de peste 160.000 de hectare de padure a avut ieri un nou termen la instanta susnumita. In cauza, potrivit directorului comercial al Directiei Silvice Suceava, George Celsie, in dosar a aparut un nou apelant, numit “Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor”, entitate separata de fundatia mai sus amintita care solicita sa intre in proprietatea bunurilor revendicate de fundatie. Instanta clujeana a dispus ieri ca aceasta noua structura sa depuna pana la data de 8 decembrie 2011 documentele din care sa rezulte ca detin legal proprietatea asupra imobilelor solicitate.


Sursa: Obiectiv de Suceava


Directia Silvica Suceava are „Cel mai bun lemn”

Direcţia Silvică Suceava este cea mai performantă din ţară, dar şi locul de unde s-a recoltat şi cea mai mare cantitate de lemn în anul 2010. Valerian Solovăstru, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, ne-a declarat că în 2011 Direcţia Silvică Suceava a asigurat 45% din profitul Romsilva. Vorbim despre un procent enorm şi asta chiar dacă Bucovina este regiunea cu cea mai mare suprafaţă de teren împădurită şi cu cel mai bun lemn din punct de vedere calitativ.

Sursa: Evenimentul


De ce este la Suceava este cel mai bun lemn?

Este îndeobşte cunoscut în rândul silvicultorilor, şi nu numai al acestora, că Bucovina posedă un patrimoniu forestier de mare valoare şi că această provincie a moştenit de pe timpul Austriei o tradiţie forestieră valoroasă în domeniul culturii pădurilor.

Se ştie însă din ce în ce mai puţin că aceste merite revin în exclusivitate fostei administraţii a Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, proprietarul şi administratorul acestor păduri timp de peste 165 de ani (1783-1948). În spatele acestei instituţii cu caracter public se găsea ca proprietară Biserica Ortodoxă Română din Bucovina, de sub conducerea Mitropoliei din Cernăuţi.

Datorită acestui patrimoniu, administrat raţional, Fondul Bisericesc a obţinut mijloacele financiare care i-au permis să susţină în primul rând biserica ortodoxă, ridicând-o la o mare strălucire, dar binefacerile sale s-au răsfrânt şi asupra şcolii şi culturii române din Bucovina. Prin activitatea sa gospodărească, Fondul bisericesc a avut şi influenţă copleşitoare asupra dezvoltării economice a provinciei.

Sursa: Bucovina Forestiera, Anul I, nr. 1-2/1993


Statul Roman, comunist, a reusit ca in numai 2 ani de zile sa nationalizeze proprietatile bisericii din Bucovina.
Astazi, biserica ortodoxa din Bucovina(Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor) a reusit in 10 ani de procese sa recupereze doar 10% din proprietatile nationalizate de regimul comunist.


La 27 iulie 1948, o delegaţie a Ministerului Silviculturii, nou înfiinţat, a preluat toate proprietăţile Fondului bisericesc care se aflau în administrarea societăţii „Domeniile Bucovina”, iar la 18 septembrie 1948 a preluat şi restul de trei ocoale silvice, precum si şcoala de brigadieri din Rădăuţi. Decretul de desfiinţare a Fondului bisericesc a apărut sub nr. 273, în 1949). Ultimul director al Fondului bisericesc a fost ing. cons. silvic Gavril Ţibu, care şi-a pus semnătura sa pe procesul-verbal de predare a arhivei Fondului către filiala Arhivelor Statului din Suceava, la 28 aprilie 1950.

Sursa: Bucovina Forestiera, Anul I, nr. 1-2/1993