stiri_2016

Romsilva ar putea renunța la administrarea Parcului Național Munții Rodnei

Agent Green a făcut publice informaţiile dintr-o notă internă a Romsilva, în care se precizează faptul că instituţia va renunţa la administrarea a două parcuri naţionale şi a două naturale. Printre ele se numără şi Parcul Naţional Munţii Rodnei. „Datorită procesului de retrocedare a fondului funciar, suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului s-a diminuat foarte mult, atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, comparativ cu momentul preluării în administrare de către regie a parcurilor naţionale şi naturale, drept pentru care angajare de către regie a unor cheltuieli pentru administrarea ariilor protejate în care suprafaţa fondului forestier de stat s-a redus foarte mult nu se justifică. În urma acestei analize, a rezultat că pentru parcurile naţionale Munţii Rodnei şi Defileul Jiului, respectiv pentru parcurile naturale Putna Vrancea şi Cefa nu s-ar justifica continuarea alocării de fonduri din partea RNP-Romsilva, respectiv păstrarea în continuare a administrării acestor arii protejate”, se arată în nota Romsilva din 16 aprilie 2014.
Potrivit preşedintelui Agent Green, care a şi făcut publică această notă internă, argumentaţia Romsilva este una care pune profitul din copacii tăiaţi mai presus decât protejarea naturii. Romsilva mai deţine doar 5% din Parcul Naţional Munţii Rodnei şi 40% din Defileul Jiului. „Retrocedarea pădurilor este un motiv real de îngrijorare pentru viitorul ariilor protejate şi nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi aceştia. În lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite şi tolerează chiar în acest moment tăieri în ariile protejatem inclusiv în păduri virgine adăpostite în acestea,” susţine preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

Sursa: mesagerul.ro


 

Comunicat de presă AGENT GREEN / Paduri

București – 5 iunie 2014

 

ROMSILVA abandoneaza 4 parcuri nationale si naturale pentru ca statul a ramas fara paduri

AGENT GREEN sustine preluarea ariilor protejate de catre Ministerul Mediului

AGENT GREEN expune de ziua mediului nota interna prin care serviciul arii protejate Romsilva se pozitioneaza pentru abandonarea a doua Parcuri nationale si doua Parcuri naturale deoarece statul a pierdut marea majoritate a padurilor si in consecinta regia nu mai poate face profit din vanzarea de lemn.

Argumentatia Romsilva este una care pune profitul din copacii taiati mai presus decat protejarea naturii. Asta nu este in regula. Aici vorbim de paduri din Parcurile nationale, ultimele oaze de salbaticie, mai putin de 3% din suprafata tarii. In acest caz ministerul mediului trebuie sa impune anularea de urgenta pentru toate cele 23 de contracte cu Romsilva si sa se creeze o noua structura nationala de administrare a carei prioritate sa fie conservarea naturii si nu taierea codrului”, a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Ariile naturale protejate vizate de abandon sunt: Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Defileul Jiului,

Parcul Natural Putna Vrancea si Parcul Natural Cefa. Nota Romsilva vine in momentul expirarii marii majoritati a contractelor pentru cele 23 de Parcuri aflate in grija regiei (22 mai 2014) si pe fondul unor retrocedari, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafete semnificative de padure. Astfel statul mai detine de exemplu doar 5% din padurile Parcurilor Rodna si Cefa, 7% din Parcul Putna Vrancea si 40% din Parcul Defileul Jiului.

 “Retrocedarea padurilor este un motiv real de ingrijorare pentru viitorul ariilor protejate si nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi acestia. In lipsa unor structuri cu obiective de conservare Romsilva permite si tolereaza chiar in acest moment taieri in ariile protejate, inclusiv in paduri virgine adapostite in acestea”, a adaugat Paun.

 In prezent Ministerul Mediului schimba OUG 57 / 2007 privind ariile naturale protejate. In actuala versiune nu exista cerinte care sa restrictioneze ingrijirea ariilor protejate de catre structuri interesate de exploatarea padurii. Mai mult aceasta versiune nu vine inca sa intareasca zonarea interna a parcurilor. In forma actuala parcurile au o zona tampon in interiorul parcului si nu in afara limitelor.

 “Vorbim de mai putin de 3% din suprafata tarii despre care oamenii cred ca sunt protejate. De fapt este si mai putin pentru ca zona tampon insumeaza mai mult de jumatate din suprafata parcurilor in care se taie din padure zi si noapte. Aceasta zona tampon trebuie mutata pe parcelele din imprejurimile parcurilor iar taierile de orice fel trebuie definitiv interzise in interiorul ariilor protejate”, a incheiat Paun.