stiri_2016

Prăpăd în pădurile României. Dacian Cioloş: Problema tăierilor ilegale este pe lista mea de priorităţi

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”, că problema tăierilor ilegale de păduri se află pe lista sa de priorităţi.

„Această problemă este pe lista mea de priorităţi. Sunt lucruri care clar trebuie continuate. Este nevoie de o monitorizare a tăierii şi a prelucrării masei lemnoase şi de o politică mai clară pentru valorificarea pădurilor.

Spre exemplu, nu există criterii de evaluare a conducerii ROMSILVA care să prevadă regenerarea pădurii. (…) Este nevoie de o mai bună colaborare între sectorul privat şi cel public în ceea ce priveşte pădurile”, a spus premierul Dacian Cioloş.

Prejudiciul cauzat de tăierile ilegale de pădure din România a înregistrat, în intervalul 2013-2014, o valoare de aproximativ 52,1 milioane de euro (aproape 231 milioane de lei), iar 79% din totalul sumei a fost cuantificată în județele Cluj, Alba și Maramureș, unde au dispărut cele mai mari cantități de lemn, relevă un raport Greenpeace România.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”.

Transcript – sursa gov.ro


Realizator: Sunt multe alte lucruri la care vreau să fac referire pe care cred că un guvern ca al dumneavoastră, chiar dacă este pe o perioadă limitată, le poate face. Privim toţi stupefiaţi la modul în care sunt defrişate pădurile. Este o dramă naţională, este o crimă şi asta nu se întâmplă de ieri, de azi, nu vorbim doar noi, au ajuns să vorbească instituţiile de presă internaţionale, e o problemă cât se poate de serioasă. Poate face ceva guvernul pentru a stopa această nenorocire, această crimă, poate guvernul să facă… Înţeleg că e un exemplu foarte bun, chiar dacă vine de la Albania, au luat decizia ca zece ani de zile să nu se mai taie sub nicio formă, să fie interzise tăierile de păduri. Este pe lista dumneavoastră de priorităţi?

Dacian Cioloş: Da, este. Absolut cu atât mai mult cu cât ştiu că aici aşteptările sunt mari, sunt lucruri care au fost începute de guvernul precedent şi chiar de guverne precedente, sunt lucruri care clar trebuiesc continuate, o monitorizare de exemplu a tăierilor şi a utilizării şi a circulaţiei masei lemnoase ca să putem identifica tăierile ilegale, o politică mai clară din punct de vedere al modului de utilizare şi de valorificare a pădurilor pentru că noi, inclusiv la

Romsilva acum, Romsilva este evaluată pe baza valorificării economice a masei lemnoase, eu cred că am putea gândi o modalitate de apreciere a performanţei Romsilva nu doar din perspectiva vânzării masei lemnoase ci şi de conservare şi de regenerare a pădurilor.

Nu există din câte ştiu eu acum, criterii prin care conducerea Romsilva să fie evaluată, criterii care să introducă şi elemente legate de regenerare şi de conservare şi nu doar pe partea de tăieri, de valorificare a masei lemnoase. Pot să fie şi e necesar să fie gândite programele de împăduriri, să vedem pe ce tip de păduri, pe ce tip de lemn mergem, pentru că sunt anumite tipuri de păduri pe care nu poţi să le conservi mai mult de 20-30-40 de ani, pentru că pe urmă se degradează lemnul şi automat le tai, dar pot fi gândite şi nişte proiecte de împăduriri cu material lemnos cu valoare mai ridicată şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere al biodiversităţii.

Deci sunt lucruri care pot fi făcute, sunt lucruri care vor trebui continuate, e acel proiect al radarului pădurilor de exemplu pe care îl vom continua, anumite măsuri de transparentizare a procesului de licitaţie a masei lemnoase, de modul în care este valorificată masa lemnoasă care provine din sectorul pădurilor de stat, din sectorul public, o mai bună colaborare între sectorul public cu sectorul privat în modul de gestionare a pădurilor ca să evităm şi acolo anumite probleme, deci sunt lucruri cu care doamna ministru începând cu luna ianuarie va ieşi inclusiv public.