stiri_2016

PROTECȚIA FONDULUI FORESTIER, PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE

Aproape 49.000 de metri cubi de material lemnos fără documente legale au fost confiscați în cadrul acțiunilor coordonate de Poliția Română, în primele 7 luni ale acestui an, cu 65% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, polițiștii au cercetat 1.508 persoane pentru comiterea de infracțiuni silvice și au fost aplicate de structurile specializate peste 12.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 9.500.000 de lei.

Asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate pentru Poliţia Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică a întreprins numeroase activități pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Activităţile ilegale din domeniul silvic pot fi împărţite în tăieri de arbori puşi în valoare cu încălcarea dispoziţiilor legale, tăieri de arbori nepuşi în valoare (fără drept), evaziunea fiscală generată de comerţul ilegal cu material lemnos, munca „la negru”, falsul şi uzul de fals pentru înlesnirea activităţilor ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea, comercializarea). Toate activităţile ilegale menţionate pot fi asociate cu fapte de corupţie. Astfel, a fost intensificată activitatea structurilor de investigare a fraudelor în acest domeniu, fiind desfășurate acțiuni comune cu structurile specializate de ordine publică și poliție rutieră, precum și cu celelalte structuri ale Poliției Române și alte instituții cu atribuțiuni în domeniu. De asemenea, am beneficiat de sprijinul informațional al SRI.

La nivel național, în primele 7 luni ale acestui an, Poliția Română a organizat 13.787 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri și a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos. Polițiștii au organizat 2.841 de acţiuni în fondul forestier, 1.800 acţiuni pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 8.053 de acţiuni pe linia legalităţii transportului materialului lemnos, au verificat 1.288 de instalaţii de debitat, 1.198 exploatări forestiere, 710 depozite și 403 ocoale silvice/structuri subordonate.

În cadrul acţiunilor coordonate de Poliția Română, desfășurate în baza Planului Comun de Acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, semnat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Departamentului Ape, Păduri și Piscicultură și Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, au fost angrenate efective de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, poliţişti de frontieră, jandarmi, specialişti din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, specialişti din cadrul direcţiilor silvice, specialişti ai comisariatelor judeţene de mediu, inspectori ai inspectoratelor teritoriale de muncă şi specialişti ai structurilor silvice private.

În acest mod, în primele 7 luni 2014 a fost confiscată cantitatea de 48.724 mc material lemnos cu 65% (+19.230 mc) mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din totalul materialului lemnos confiscat, 24.042,53 mc a fost lemn de lucru, 9.982,64 mc cherestea și 14.698,97 mc lemn de foc. Au fost aplicate 12.005 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.455.000 lei. Din cele 4.070 infracţiuni silvice sesizate în primele 7 luni ale anului 2014, 1.588 infracţiuni silvice au fost sesizate din oficiu (+39%) ca urmare a intensificării acțiunilor polițiștilor în teren.

Pentru comiterea acestora sunt bănuite și au fost cercetate 1.508 persoane. Acțiunile derulate, cooperarea interinstituţională bună, atât la nivel central, cât şi local, cu instituţiile cu atribuţiuni în domeniu și rezultatele obținute se oglindesc în situația statistică întocmită de Ministerul Mediului Schimbărilor Climatice, Departamentul Ape, Păduri și Piscicultură referitoare la situaţia tăierilor ilegale de arbori. Din statiscă reiese că, în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu 61%, respectiv de la 379.855 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2013, la 149.049 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2014 (-230.806 mc).

De asemenea, din statistica Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, referitoare la situaţia tăierilor ilegale de arbori din suprafeţele de fond forestier administrate de structurile teritoriale ale Regiei se observă că, în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal, din pădurile proprietatea statului şi pădurile proprietate privată administrate sau pentru care sunt asigurate servicii silvice de către această regie a scăzut cu 21 %, respectiv de la 82.734 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2013, la 65.304 mc material lemnos tăiat ilegal în semestrul I 2014 (- 17.430 mc). Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică și Direcţia de Investigare a Fraudelor, continuă desfășurarea acţiunilor în sistem integrat, în baza Planului Comun de Acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

 

Sursa: lumeapresei.ro