stiri_2016

Pest 200 incendii de vegetaţie uscată, pădure, mirişte, etc fiind afectate cca. 2000 ha de teren

În perioada aprilie – octombrie 2011 la nivelul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor au fost transmise comunicări privind producerea unui număr de peste 200 incendii de vegetaţie uscată, pădure, mirişte, etc fiind afectate cca. 2000 ha de teren, preponderent în judeţele Tulcea, Constanţa, Cluj, Caraş Severin, Dâmboviţa, Mehedinţi, Dolj, Galaţi, Gorj, Olt, Argeş, Vaslui.
Cea mai mare suprafaţă afectată de incendiu, respectiv 250 ha vegetaţie uscată şi stuf s-a înregistrat în judeţul Constanţa în zona localităţii Vadu, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării”. În cele mai multe cazuri incendiile au fost provocate de autori necunoscuţi, efectele lor fiind amplificate şi de temperaturile ridicate şi lipsa de precipitaţii pe o perioadă îndelungată.
În situaţiile în care au fost identificaţi autorii producerii incendiilor, ca urmare a cercetărilor organelor abilitate, s-au aplicat sancţiuni, valoarea acestora ridicându-se la 493.130 lei.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului se constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz contrar arderea vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON).

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Sursa: comunicat de presa ministerul mediului