stiri_2016

Parcul Naţional Munţii Rodnei, propus să facă parte din patrimoniul mondial pentru natură

Parcul Naţional Munţii Rodnei, cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali, este propus să facă parte din patrimoniul mondial pentru natură întrucât în arealul lui sunt peste 30 de specii endemice, transmite corespondentul Mediafax.
Preşedintele Asociaţiei Eco Rodna, Claudiu Iuşan, care este şi manager în cadrul proiectului „Măsuri de management conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei – sit Natura 2000“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că acceptarea Parcului Naţional Munţii Rodnei drept parte a patrimoniului universal pentru natură presupune un studiu complex pentru dovedirea faptului că este un centru endemo-genetic la nivel mondial.
„Pentru ca PNMR să devină sit din patrimoniul universal pentru natură trebuie să existe un studiu complex din care să reiasă că este un centru endemo-genetic la nivel mondial, nu local. Acest studiu probabil că îl vom face, în viitor, cu nişte parteneri. Nişte specialişti vor veni şi vor identifica cele 32-33 de specii endemice. Acel material va fi susţinut, la Paris, de un reprezentant al României şi, pe baza analizei unui comitet internaţional, se va da verdictul dacă poate intra sau nu în lista respectivă“, a spus Iuşan.

Sursa: Curentul