stiri_2016

O alta bomba zguduie ROMSILVA. Seful Ocolului Silvic Turda, contabilul şef şi alţi trei pădurari au fost demişi! Tot personalul a fost sanctionat!

Controlul Prefecturii Cluj şi al Direcţiei Silvice Cluj la Ocolul Silvic Turda s-a lăsat cu sancţiuni drastice: şeful Ocolului a fost destituit, la fel contabilul şef şi încă trei pădurari! Pe lângă aceştia, a primit sancţiuni tot personalul! Conform celor constatate în urma controlului, abaterile de la Ocolul Silvic Turda s-ar întiinde pe durata a mai bine de 3 ani, perioadă în care s-au efectuat tăieri de material lemnos, ilegal, în valoare de circa 400.000 de lei. E vorba de circa 1600 mc de material lemnos şi marcări de arbori care nu există în evidenţele de exploatare.

Şeful Direcţiei Silvice Cluj, Traian Marchiş, a spus că s-a descoperit faptul că au „dispărut” 5 blocuri de avize de însoţire de marfă, iar acestea au ajuns la firme private din zonă, fiind vorba de transportul ilegal a circa 10.000 mc de material lemnos. Conform prefectului Gheorghe Vuşcan, judeţul Cluj se află pe locul 3 în ţară la tăieri ilegale de arbori.

S-au întocmit dosare penale în cauză, iar Direcţia Silvică Cluj îi va acţiona în instanţă pe cei responsabili, pentru recuperarea prejudiciului produs.

Sursa: Turda News


Prefectul Gheorghe Vuşcan vorbeşte de o mafie a pădurilor în judeţ

El a spus că judeţul Cluj s-ar plasa în topul tăierilor ilegale de arbori. “Ştiţi bine cîte probleme există sau au existat în această direcţie, prin exploatările şi tăierile nelegale care s-au întîmplat în zona noastră şi, spre ruşinea noastră, la nivel naţional, într-un clasament neoficial, judeţul Cluj se găsea pe un “meritoriu” loc 3. Este inadmisibil ca acea hoţie şi acele defrişări masive din zona Suceava, Neamţ să se transfere cu atîta rapiditate în ultimii ani şi spre zona noastră forestieră”, a adăugat Gheorghe Vuşcan.

Sursa: Ziarul Faclia


CLUJ: Tăieri ilegale de pădure de un milion de euro

Păduri în valoare de un milion de euro au fost tăiate ilegal,în judeţul Cluj, în ultimul an şi jumătate. Neregulile au fost depistate în urma controalelor realizate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, în comunele Ciurila şi Floreşti, dar şi în Turda şi Cluj-Napoca.

“S-au constatat tăieri ilegale pe un volum de peste 15.000 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare estimată la circa un milion de euro. Cea mai mare greşeală care considerăm că s-a făcut până acum şi care trebuie îndreptată de instituţia statului este aceea că o parte importantă a pădurilor au fost lăsate fără pază de Ocolul Silvic”, a declarat subprefectul judeţului Cluj, Mihnea Iuoraş.

Sursa: citynews