stiri_2016

MARSUL PADURILOR – 20 septembrie 2015

Societatea civila incepe pregatirile pentru organizarea de actiuni de protest pentru a opri defrisarea padurilor. O listă de revendicări principale pentru a fi mai clară motivația implicării civice a fost postata pe pagina de facebook:

  • Finalizarea demersului CSAT de a declara PĂDUREA OBIECTIV DE INTERES STRATEGIC NAȚIONAL, cu efect în înăsprirea pedepselor + confiscarea autovehiculelor cu care se transportă lemn tăiat ilegal și recuperarea totală a prejudiciului prin blocarea fondurilor agentului economic implicat în ilegalitate.
  • SEPARAREA CELOR DOUĂ DIRECȚII DE ACȚIUNE – OPERATOR PE PIAȚĂ și ADMINISTRATOR de sub umbrela aceleiași entități -ROMSILVA.
  • Schimbarea statului din Regie în Administrație Națională a pădurilor.
  • CREAREA UNUI CADRU ECONOMIC SOCIAL FAVORABIL exploatării durabile a pădurii de către comunitățile locale. neafectat de interesele marilor operatori si exploatatori privați. Eliminarea taxelor impozitelor pe pădure și a diferențelor de subvenții dintre teren păsunat și vegetație forestieră.
  • ÎMBUNĂTĂȚIREA RADARULUI PĂDURILOR, prin integrarea sa într-un sistem electronic care să faciliteze proveniența lemnului și zonele cu risc de tăieri ilegale. Dar și prin stabilirea unor norme de control obligatorii, cubaj si cîntărirea cantității de lemn transportate. de către Poliția Rutieră.
  • DEBLOCAREA DOSARELOR DE CORUPȚIE din domeniul forestier.


Sursa: facebook


Un grup de activiști au demarat o inițiativă pentru a atrage cât mai multe persoane la marșul pădurilor din 20 septembrie. Astfel, mai mulți tineri stau la stația de metrou de la Unirii 1, câteva de ore pe zi, cu un panou pe care este scrisă data marșului și întrebarea ”Salvăm pădurea pentru copiii noștri?”.

Sursa: romanialibera