stiri_2016

Incendiile forestiere: perdea de fum pentru comertul ilegal cherestea

Cei care spun că banii nu cresc in copaci au fost, evident, nu în Rusia.
Exploatările forestiere ilegale sunt înfloritoare in toata tara asa ca oamenii au invatat cum să profite de pe urma dezastrelor naturale.
Focul a avut mult timp o reputatie ca un maestru rau, dar in

Rusia in aceste zile, acesta este tot mai mult folosit ca un bun slujitor. Cum flacarile terorizarea padurile tarii în fiecare vara, unii antreprenori fara scrupule au ajuns sa-l foloseasca ca o acoperire pentru exploatarile forestiere ilegale. Problema a atins proportii, astfel incat, chiar guvernul si-a dat seama.
În unele regiuni considerate  cu risc de incendii forestiere grele, exploatarea forestieră ilegală este înfloritoare. Ei au taiat mai mult decât a fost autorizat, iar apoi au incendiat zona pentru a acoperi crima lor. Nimeni nu poate determina cat de multa padure a fost taiata si cat de multa a ars”, a declarat Viktor Zubkov, Rusia viceprim-ministru.
Rusia detine aproximativ o cincime a resurselor forestiere din lume. În timp ce guvernul sustine că procentul exploatarii ilegale este foarte mic, activistii de mediu spun amploarea problemei este mult mai mare.
„Noi credem ca 20 la 25 procente din exploatările forestiere din Rusia se efectuează în mod ilegal. Cifrele sunt mai mari decat un deceniu în urma si sunt inca in crestere, ” a declarat pentru RT, Aleksey Yaroshenko de la Greenpeace.
Pe un picior de egalitate cu padurea amazoniana, padurea siberiana este adesea menţionată ca plamanii planetei. La o examinare atenta veti vedea o cicatrice peste tot.
Cea mai mare parte din lemnul siberian taiat ilegal ajunge în China.
Oficialii guvernamentali spun ca statul face tot ce poate pentru a combate exploatarile forestiere ilegale. In acest sens a fost adoptata o noua legislaitie ce prevede cresterea numarului de padurari.

 

Sursa: RT