stiri_2016

Guvernul a extins numarul faptelor inscrise in cazierul fiscal

Guvernul a modificat numarul faptelor inscrise in cazierul fiscal, potrivit Hotararii nr. 1078 din 26/10/2011, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 791 din 08/11/2011. Fata de varianta anterioara, s-a extins la aproximativ 80 numarul de fapte (infractiuni si contraventii) inscrise in cazier, pentru ca, incepand cu data 01.01.2012, infractiunile si contraventiile la regimul produselor accizabile, nu mai sunt reglementate de Codul de procedura fiscala , ci de Codul fiscal, de unde si necesitatea de a actualiza faptele inscrise in Cazierul fiscal.

In linii mari, contraventiile si infractiunile la regimul conducerii contabilitatii se impart in sase categorii:

a) contraventii si infractiuni la regimul produselor accizabile;

b) contraventii si infractiuni, la regimul faptelor de evaziune fiscala;

c) contraventii si infractiuni, pentru retinerea si neplata contributiilor si impozitelor salariale cu retinere la sursa;

d) contraventii si infractiuni pentru nerespectarea autorizarii jocurilor de noroc;

e) contraventii si infractiuni, reglementate de Codul de procedura fiscala si de Codul vamal;

f) alte fapte reglementate punctual de diverse acte normative.

 In toate cazurile, faptele se inscriu in cazierul judiciar al persoanei fizice ce efectueaza administrarea contribuabilului, fapt ce va duce la pierderea dreptului de administrare, conform reglementarilor din Legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale.

 Astfel, vor fi inscrise in cazierul fiscal si urmatoarele fapte:

– refuzul de a prezenta organului financiar-fiscal bunurile materiale supuse impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului general consolidat, în vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale;

– neretinerea, potrivit legii, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa;

– retinerea si nevarsarea în totalitate, de catre platitorii obligatiilor fiscale, a sumelor reprezentand impozite si contributii cu retinere la sursa, daca nu sunt savarsite în astfel de conditii încat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni.

 De asemenea, in cazierul fiscal al unui contribuabil pot fi inscrise si detinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri.

 In acelasi timp, actul normativ stabileste ca faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala se mai inscriu in cazierul fiscal doar pana la 1 ianuarie 2012 intrucat, incepand cu aceasta data, se vor inscrie in cazierul fiscal faptele care constituie contraventii la regimul produselor accizabile, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

 Cazierul fiscal a fost modificat si in septmebrie, cand OUG nr. 25/2011 stabilea noi conditii in care se radiaza faptele inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil. Potrivit ordonantei din septembrie, stergerea faptelor inscrise in cazierul fiscal al unui contribuabil se va face in functie de gravitatea lor, iar termenul de radiere poate varia intre 1 si 5 ani.