stiri_2016

Greenpeace a câștigat procesul cu Romsilva

Folosind pretextul unui atac de insecte, au avut loc defrișări masive într-o zonă cu arbori valoroși din punct de vedere dimensional și sortimental, fără a se ține cont de scopul tăierilor de conservare, utilizând tehnici agresive de exploatare. Informațiile referitoare la sancțiunile aplicate, deși sunt de interes public, au fost obținute doar în instanță, de la Romsilva.

Greenpeace a solicitat Ministerului Mediului și al Pădurilor, precum și Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, informații referitoare la controalele efectuate pe teren și aplicarea unor sancțiuni pentru defrișările de pădure din Parcul Național Retezat, zona Râu Șes. Romsilva a refuzat să furnizeze aceste informații și a fost acționată în instanță. Procesul a fost câștigat de Greenpeace, prin hotărâre definitivă și irevocabilă.

Folosind pretextul unui atac de insecte, au avut loc defrișări masive într-o zonă cu arbori valoroși din punct de vedere dimensional și sortimental, fără a se ține cont de scopul tăierilor de conservare, utilizând tehnici agresive de exploatare. Caracterul ilegal al defrișărilor a fost demonstrat în urma controlalelor efectuate  de autoritățile amintite și de experții Academiei Române. Acționarea în instanță  a survenit în urma refuzului Romsilva de a oferi informațiile solicitate de Greenpeace în legatură cu măsurile concrete de remediere a deciențelor constatate, stadiul implementării acestor măsuri, persoanele sancționate pentru neregulile constatate, sancțiunile aplicate pentru fiecare persoană în parte, măsurile luate pentru prevenirea altor situații similare.

Sursa: GREENPEACE