stiri_2016

Germania mizează pe douglas. Rezultate ale inventarului forestier german

Al treilea inventar forestier(BWI3) realizat în Germania a scos în evidență faptul că pădurile germane sunt în vârstă și destul de amestecate ca pondere a speciilor. Pădurile ocupă 32% din suprafața Germaniei, însumând aproximativ 90 de miliarde de arbori, adică câte o mie de arbori pentru fiecare german.

Pădurile germane au în continuare o creștere bună a stocului de lemn acumulat pe picior care, față de ultimul inventar forestier (2002), a crescut cu cca. 277 milioane mc. ajunngându-se la un total de 3,7 miliarde de mc.

Raportul mai arată că din creșterea anuală de 122 milioane de mc industria folosește doar 76 de milioane de mc. Silvicultorii spun că acestă diferență va duce pe termen lung la o creștere a stocurilor de masă lemnoasă pe picior și implicit la o îmbătrânire a pădurilor germane.

Cifrele prezentate fac din Germania țara cu cele mai bogate resurse forestiere din Europa, teorectic, spun cercetătorii, fiecare german ar putea să-și construiească o casă din acest stoc de lemn.

Raportul mai scoate în evidență faptul că aproape întreaga creștere a volumului de lemn acumulat pe picior se înregistrează în arborete cu diametre medii de 50 cm și mai mari, fiind deficitară în cazul arboretelor cu diametre mai mici de 30 cm.

Astfel, industria forestieră, în special a gaterelor care s-a specializat în procesarea arborilor cu diametre medii și mici va fi pusă în perioada următoare în fața unei noi provocări.

Raportul mai scoate în evidență faptul că această creștere a stocului de lemn acumulat pe picior s-a înregistrat la toate speciile forestiere mai puțin la molid.

Dintre principalele specii forestiere cea mai mare creștere, în volum, a înregistrat-o duglasul cu cca. 23,7% din datele prezentate reieșind că ponderea douglasului a crescut cu 47% față de ultimul inventar forestier.

Silvicultorii germani văd în douglas arborele viitorului, cănd vine vorba de încălzirea globală, deoarece acesta este rezistent răspunzând cel mai bine la secetă și căldură.

În ceea ce privește molidul raportul arată că în Germania acesta este supraexploatat(115%), în momentul de față volumul de lemn fiind cu 48,6 milioane de mc mai mic față de inventarul anterior. Silvicultorii germani motivează pierderile de volum în cazul molidului pe o exploatare mult prea intensă precum și pe calamitățile naturale din ultima perioadă cum ar fi furtuna Kyrill(2007) sau atacurile gândacului de scoarță.

În Germania la fiecare 10 ani are loc inventarul forestier național, coordonat de Ministerul Agriculturii. Acest inventar se bazează pe datele furnizate de pe suprafețe de probă permanente ce se întind pe aproximativ 60.000 de ha.

Inventarul a fost finalizat în 2012 (2002 – 2012) iar calculele și rapoartele statistice au fost finalizate în 2014 fiind efectuate de către Institutul Thunen.

 

Sursa: BMEL, 2014: Der Wald in Deutschland, Holzmarktbericht