stiri_2016

Fragii de padure, un elixir impotriva hipertensiunii

Fragii de padure sunt fructe specifice de primavara, consumul lor fiind extrem de favorabil in perioade de stres. Totodata, favorizeaza diureza si drenarea retentiei hidrice. si controleaza hipertensiunea.

Fragii de padure sunt foarte bogati in minerale benefice. Este indicat, pe cat se poate, sa efectuam o cura zilnica cu aceste fructe pretioase, pentru a ne tine in frau stresul si tensiunea prea ridicata.

 

Fragii sunt plante originare din Europa, valoarea lor fiind cunoscuta inca din Antichitate, de pe vremea grecilor si romanilor. Varietatile cultivate azi sunt hibrizi, a caror productie a inceput spre anii 1700.

 

Fragii apartin familiei Rosaceelor. Printre varietatile cunoscute cea mai apreciata si mai valoroasa este cea a fragilor de padure, care produce mici fructe de la rosu aprins la rosu inchis, ce apar in luna mai-iunie si tin pana tarziu in vara.

 

Fragii de padure sunt apreciati pentru parfumul lor mult mai puternic si gustul mult mai intens fata de capsunile cultivate. Fragii de padure, adevarate mici si delicioase lampioane rosii, ascunse printre frunzele inconfundabile, reprezinta o mina de virtuti depurative si diuretice.

Dar proprietatea lor cea mai interesanta este capacitatea de a ajuta la monitorizarea cresterii presiunii arteriale, atat de frecvent intalnita primavara si in perioade de stres intens.

Fragii de padure contin multe elemente nutritive si sunt foarte bogati in vitamina C, in sulf, calciu, fier, magneziu si potasiu. Au putine calorii: doar 27 la fiecare 100 g de fruct.

Fragii sunt recomandati in regimuri dietetice de slabire si in alimantatia diabeticilor, cu conditia sa fei consumati in stare naturala, pe post de gustare la jumatatea diminetii sau intre pranz si cina.

Fragii au capacitatea de a proteja arterele si de a intari sistemul nervos

Pentru cine sufra de hipertensiune usoara si transzitorie, ca urmare a unei stari de stres prelungit, fragii de padure reprezinta un adevarat elixir. Iata cum si de ce:

Actiune diuretica.

Una dintre necesitatile primare ale organismului hipertensivului este reducerea retentiei hidrice. Fragii de padure, datorita continutului in magneziu, reprezinta un drenant valid. Un sfat: pentru a exploata aceasta calitate, este necesar ca fructele sa fie consumate proaspete, trecute prin centrifuga si din care sa se prepare un frappè ce potoleste setea: se bea dimineata, la micul dejun, de trei ori pe sapatmana.

Actiune antioxidanta.

in geneza hipertensiunii radicalii liberi, capabili sa favorizeze degenerarea tuturor tesuturilor, au un rol determinant. Este nevoie de un remediu cu proprietati antioxidante. Aici intervin fragii de padure, bogati in vitamina C. Un sfat: se adauga la fragi lamaie (sau portocala), ce intareste actiunea antioxidanta a fragilor. Se consuma sub forma de compot sau gustare intre pranz si cina, in fiecare zi.

Actiune de refacere

Stresul se afla in fruntea clasificarii factorilor ce favorizeaza cresterea tensiunii. A regenera sistemul nervos inseamna a proteja si arterele. Un sfat: fragii se indulcesc cu miere, un important reconstituient. Amestecul se consuma dimineata la micul de jun, de trei ori pe saptamana.

Important de retinut este si faptul ca fragii de padure sunt recomandati si persoanelor ce nu sufera de hipertensiune. in special, sunt indicati pentru cei ce studiaza, datorita actiunii de refacere, capabila sa sustina efortul studiului, al activitatilor specifice elevilor si studentilor si oricarei persoane impalicate intr-un proces de invatare si examinare.

 

Pentru a aprecia efectul regenerant al fragilor, fara a avea efecte hipotensive, este suficient sa fie consumati o data pe zi, in stare naturala sau urmand sfaturile de mai sus.