stiri_2016

Suceava – Festivalului National al Pastravului de la Ciocanesti se va desfasura, anul acesta, în perioada 14 – 16 august.

Intre 14 si 16 august se va desfasura, in localitatea Ciocanesti din judetul Suceava, o noua editie a Festivalului Pastravului. Acesta este un bun prilej pentru turisti sa isi petreaca sarbatoarea „Santei Marii”, in mijlocul naturii, la un gratar la marginea padurii, inconjurati de muzica populara, mestesugari si voie buna. Localitatea Ciocanesti se afla in Tara Dornelor la 20 de kilometri de Vatra Dornei, intr-o zona unde si in ziua de astazi se pastreaza vechile ocupatii si traditii, cum ar fi portul popular autentic.

La Ciocanesti se tes cele mai trainice covoare, la Marginea se realizeaza ceramica neagra, lustruita cu piatra, tehnica mostenita de la geto-daci, iar la Dorna iti incanta privirile arhitectura caselor construite in stil bucovinean, cu decoratiuni exterioare florale sau geometrice. Bucovina este inconjurata de munti acoperiti cu paduri de conifere si este intesata cu manastirile atat de celebre ale Sucevei: Voronet, Humor, Moldovita sau Putna. Daca mergeti la acest festival, in prima zi, 14 august, veti fi intampinati cu paine si sare la intrarea in Ciocanesti, iar seara veti putea participa la un concurs de pescuit. Festivalul este sarbatoarea curateniei, pentru ca pastravul este regele apelor curate, spunea anul trecut primarul din Ciocanesti. Oamenii care vin aici pleaca mai iubitori de frumos, mai blanzi si mai calzi. In ajunul praznuirii „Adormirii Maicii Domnului” se mananca de post si se participa la Prohodul Maicii Domnului de la biserica din Ciocanesti. Noaptea, la ora 22,00, se coboara cu faclii aprinse pe Drumul Tatarilor, iar a doua zi de dimineata se gusta din bunatatile ce se aduc la hramul bisericii. Apoi, se organizeaza parada plutasilor. Curajosii se pot plimba cu pluta pe raul Bistrita. Va puteti achizitiona costume populare autentice de la parada portului popular sau puteti calari insotiti de feciorii satului care vor strabate satul infipti in seile cailor de parada. Se va mai organiza un concurs gastronomic, parada gospodarilor, foc de tabara si spectacole folclorice in aer liber. Cine doreste sa isi asigure o vacanta undeva la tara, poate participa la Targul de agroturism, Ciocanesti 2005. Cazarea pe perioada celor doua zile in Ciocanesti costa 50 de lei noi de persoana in camera dubla, cu mic dejun inclus.

 

Vizualizaţi Festivalul Pastravului Ciocanesti pe o hartă mai mare