stiri_2016

Federaţia proprietarilor de păduri: Vrem un Cod silvic ca o pană, nu ca o vargă

Vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Cătălin Tobescu, i-a cerut, sâmbătătă, ministrului delegat Doina Pană, să promoveze un Cod silvic “uşurel, ca o pană” şi să renunţe la proiectul predecesoarei sale, Lucia Varga, care a promovat un cod “ca o vargă”.

Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, a spus, sâmbătă, la o dezbatere pe marginea noului Cod silvic, organizată la Bistriţa, că fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a fost “o adevărată vargă pentru sectorul forestier”,

“Venim după un an şi jumătate în care am avut-o ministru pe doamna Lucia Varga, care a fost o adevărată vargă pentru sectorul forestier. Într-un an şi jumătate, doamna Varga nu a reuşit să scoată un ordin de ministru, a făcut numai conferinţe de presă.

Acest Cod silvic al doamnei Lucia Varga a fost promovat împotriva poziţiilor publice ale proprietarilor de păduri, ale administratorilor, ale Romsilva, ale industriei. Nu înţelegem pentru cine a fost promovat acest Cod silvic”, a spus Tobescu.

Potrivit sursei citate, noul Cod silvic trebuie să fie “uşurel, ca o pană”.

“Ne dorim un Cod silvic care să pornească de la principiul constituţional al garantării proprietăţii, a faptului că, dacă vorbim de proprietate, nu poţi impune restricţii proprietarului. În silvicultură, totul e restricţie. Nu ai voie nici să te plimbi prin pădure decât pe acolo pe unde zice cineva. Ne dorim un Cod silvic mai uşurel, aşa. O lege este bună când nu ştii că există. Dacă am tăiat, plantăm. Ne purtăm firesc faţă de pădure şi cu bun simţ. Nici nu trebuie să ştim că există un Cod silvic. Personal, cred că trebuie să uităm de acest cod care există în Parlament. Nu cred că putem porni de la ceva prost ca să facem ceva bun. E punctul de vedere al proprietarilor. Acest act prost trebuie retras, trebuie făcut prin consultare publică un act nou şi în interesul sectorului şi aici, cum am spus, un Cod silvic ca o pană, e expresia zilei”, a spus Tobescu, 

Sursa: newscluj