stiri_2016

Fago-molidul de Retezat, in competitie internationala

Ecologiştii nu renunţă la lupta cu autorităţile statului, care, la 6 iulie anul acesta, au dat acord de mediu pentru construcţia tronsonului al treilea al DN66A pe culoarul Cerna-Jiul de Vest. Asociaţia „verde” Agent Green a înscris fago-molidul din Munţii Retezat în competiţia internaţională „Arborele Anului”, în încercarea de a conştientiza opinia publică din România cu privire la faptul că 17 hectare de pădure din apropierea acestui copac vor fi defrişate pentru continuarea construcţiei drumului.

Fago-molidul, un simbol al pădurii, este de fapt un cuplu format din doi arbori care au crescut armonios împreună, unul la umbra celuilalt. Această emblemă a Retezatului a fost desemnată printre cei 12 finalişti care vor vi votaţi online începând din această săptămână şi până la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit Agent Green, terenurile de lângă drumul numit deja DN66A au devenit subiect de afaceri imobiliare. În plus, o dezvoltare haotică asemănătoare cu multe locuri din ţară ar urma să compromită unicitatea Retezatului, care face parte din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei.

Fago-molidul, copacul care a îndrăznit să stea în calea asfaltului, străjuieşte o poiană de pe valea ce porneşte din imediata vecinătate a pasului Jiu-Cerna către Retezatul Mic (Retezatul calcaros). Aici nu există un traseu turistic marcat, de aceea ochii oamenilor au văzut rareori aceste locuri.

Competiţia „Arborele anului” este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat. Un juriu naţional format din jurnalişti, activişti de mediu, botanişti şi specialişti silvici au ales, din cei 27 de arbori înscrişi, un număr de 12 finalişti, care au acces în faza finală a competiţiei. Fişierele cu cei 12 finalişti sunt postate pe site-ul programului – www.arboreleanului.ro – , iar copacii pot fi votaţi timp de 50 de zile. Oricine îşi poate exprima votul online pentru arborele preferat. Câştigător va fi desemnat acel arbore care va întruni cel mai mare număr de voturi până la 31 octombrie.

Sursa: Jurnalul National