stiri_2016

Dolj – Prefectura, politia, jandarmii si padurarii au facut front comun impotriva hotilor de lemne

Pentru a se combate numărul mare de furturi din fondul forestier, atât poliţiştii cât şi jandarmii doljeni au demarat o campanie de acţiuni în întregul judeţ. „Pe această linie, noi am organizat 97 de acţiuni din care 57 în fondul forestier, fiind făcute 1.280 controale. Au fost constatate 294 de infracţiuni comise de 300 de persoane”, a declarat comisar-şef Constantin Nicolescu, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Conform Direcţiei Silvice Dolj, în judeţul Dolj, există aproximativ 87.000 de ha de pădure. „Această suprafaţă reprezintă 11% din suprafaţa totală a judeţului. Stăm destul de bine pentru un judeţ cu destinaţie agricolă. Din cele 87.000 de ha, 60.000 au rămas păduri de stat, restul pădurilor au fost retrocedate conform legii nr. 18/1991 şi 247/2005. Aceste păduri private au rămas cam în aer, ca atare cam tot ce s-a dat pe Legea nr. 18 s-a defrişat, după ce au fost înapoiate proprietarilor. Mai nou, conform OUG nr. 139, Legii nr. 38/2006 şi Codului Silvic, proprietarii de păduri sunt obligaţi să adere la o structură silvică, în caz contrar pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 5.000 de lei.

Noi ne-am arătat deschişi în a le păzi pădurile, însă contra cost. Au două posibilităţi: ori să adere la o structură silvică privată ori la Romsilva. Noi am stabilit nişte preţuri promoţionale pentru proprietarii de păduri, ajungând până la zonele expuse, la cele care se păzesc greu, de 120 de lei/ha/an. Este o sumă destul de mică. Din aceşti bani trebuie plătiţi pădurari, combustibil pentru pază este o întreagă chestiune de administrare. Noi administrăm pădurile statului, că putem să facem şi chestiunile ăstea cu paza pădurilor private, depinde de fiecare director de direcţie silvică cum se mobilizează. Am încheiat cu persoane fizice 2.047 de contracte, pentru o suprafaţă de 10.129 de ha până în acest moment.

De asemenea, cu ajutorul autorităţilor locale, s-au înfiinţat Asociaţiile „SilvaDab” (97 de lei/ha/an pentru pază şi administrare) (Ocolul Silvic Dăbuleni), cu 140 de ha, „Salcâmul” (87 lei/ha/an) (tot pe raza Ocolului Silvic Dăbuleni), cu 145 de ha, „Dafinul” (87 lei/ha/an) (Apele Vii) şi „Pădurea Verde” (67 lei/ha/an) (Poiana Mare), cu 715 ha pe raza OS Poiana Mare şi 218 ha pe raza OS Calafat. În toatal, sunt aproape 2.800 de ha pe care s-au constituit asociaţii de proprietari, care au aderat la Direcţie Silvică Dolj”, a declarat Daniel Drîgnei, directorul Direcţiei Silvice Dolj.

Sursa: Lupamea