stiri_2016

Directia Silvica Caras Severin taie ca in codru din padurile ce trebuiesc restituie proprietarilor

Scandal de proporţii în satul cărăşean Rugi: sătenii au blocat un drum forestier şi au depus mai multe sesizări în instanţă după ce Direcţia Silivcă Caraş-Severin a dat la licitaţie un parchet de buşteni într-o pădure aflată în litigiu. Nici măcar intervenţia poliţiei nu i-a calmat pe săteni, care vor ca nici un lemn din pădure să nu mai fie tăiat până la pronunţarea instanţei.

Bătrânii satului încă mai povestesc cum în 1946 boierul care avea pământurile din satul Rugi le-a vândut ţăranilor toată pădurea, circa 900 de ha. Oamenii şi-au vândut boi, vaci,cai, viţei, cam tot ce puteau de prin gospodărie, pentru a participa cu bani la cumpărarea pădurii. În anul 1950 statul comunist le-a naţionalizat-o, iar din anul 2000, odată cu adoptarea Legii 1/2000, se chinuie să o dobânesască

Acum preşedintele Composesoratului Rugi, căci aşa s-a numit asociaţia formată pentru cumpărarea pădurii, este chiar viceprimarul comunei, care a făcut toate demersurile pentru recuperarea celor aproape 1.000 de ha de pădure. Procesul este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi are termen chiar pe 1 noiebrie.

Speriaţi că probabil rămân fără atâtea hectare de pădure, Direcţia Silvică a scos rapid la licitaţie un parchet în acel amplasment, deşi legea prevede ca în caz de litigiu, nici una dintre părţi să nu intervină în teren până la pronunţarea unei sentinţe definitive.

Întrebat de această situaţie, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice neagă că ar fi un litigiu asupra terenului, deşi apare clar pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (http://www.scj.ro/dosare.asp?view=detalii&id=100000000260346&pg=1&cauta=) că Ministerul Agriculturii prin Direcţia Silvică CS sunt parte în proces, în dosarul 7355/1/2011/a1 contra Composesoratului Rugi. Deşi spune că este în perfectă legalitate, totuşi purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice CS precizează că dacă instanţa va da verdict favorabil Composesoratului Rugi, atunci tot profitul făcut în urma parchetului din acea pădure vor fi obligaţi să-l transfere spre Composesorat.

Oamenii spun că nu vor renunţa la protest şi cer ca nici un lemn din pădure să nu mai fie tăiat până ce nu se va clarifica situaţia.

Sursa: Infocs