stiri_2016

Direcția Silvică Argeș a realizat venituri de 200% față de cele fixate.

Declară Armand Chiriloiu, șeful Direcției Silvice Argeș. Anul trecut nu a fost unul deloc ușor pentru Direcția Silvică Argeș. Incendiile de vegetație din nordul județului precum și seceta prelungită din vară au afectat în mod negativ rezultatele instituției. Cu toate acestea… lucrurile au mers foarte bine, raportat la estimările Regiei Naționale a Pădurilor. Subunități cu pierderi istorice au intrat, brusc, pe profit. Direcția Silvică Argeș a realizat venituri de 200% față de cele fixate…Drept pentru care, mirați de așa o situație ”anormală”, ne-am adresat șefului instituției, ing. Armand Chiriloiu.

# Spuneți-ne, în primul rând, în câteva cuvinte, dacă în această iarnă ați întâmpinat probleme deosebite.

Ing. Armand Chiriloiu: Într-adevăr, această perioadă, cea de iarnă, este una mai activă din punct de vedere al furturilor de lemne. Avem însă, la nivelul fiecărui ocol silvic, echipe instruite, pregătite. Sunt localități unde se fac filtre permanent, sunt zone ”roșii” permanente pe harta noastră. Se dau amenzi, se confiscă lemnele furate etc. Anul trecut, din pădurile statului s-au furat circa 5.800 m.c. de lemne. La nivelul județului Argeș, din 270.000 de hectare de fond forestier, la ora actuală Direcția Silvică administrează circa 117.200 hectare, deci aproximativ 40-42%. Mai sunt circa 53.000 de hectare care sunt și ele în pază, păduri private sau ale primăriilor. Diferența până la 270.000 ha. sunt ori fără pază – ceea ce este ilegal, ori în administrarea unor ocoale silvice private.

# Tariful de pază s-a modificat simțitor în ultimii ani?

A.C.: Aceste tarife sunt diferențiate. Diferențierea se face în funcție de mai multe criterii cum sunt zona, relieful, suprafața etc. De exemplu, tariful pentru cei care dețin suprațele sub 30 de hectare, tariful este de maxim 120 lei pe an pentru un hectar, la câmpie, acesta putând însă scădea la 45 de lei pe an în zone de deal. Nu sunt bătute în cuie. Proprietarii care dețin suprafețe mari plătesc chiar și 40 de lei pentru un hectar. Marii proprietari, spre exemplu, pentru că tot a venit vorba, se adresează nouă pentru pază.

Sursa: atitudine.ro