stiri_2016

Defrișările necontrolate duc la revărsările catastrofale ale apelor

Pădurile se taie fără milă și, uneori, fără discernământ și, chiar dacă sunt obligați de lege, cei care exploatează lemnul nu mai și curăță parchetele forestiere în urma lor. Situația este tot mai gravă pe zi ce trece.


Directorului Sistemului Hidrotehnic Petroșani din cadrul Apelor Române, Sorin Corici, atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă resturile lemnoase de mari dimensiuni, ajunse pe cursurile apelor. Rădăcinile și trunchiurile blochează podețele, iar apele se revarsă, producând inundații. Așa s-a întâmplat și la ultimele revărsări ale apelor produse în Valea Jiului, când pâraiele au ieșit din matcă.

”La ape mari în special, torenții din munte aduc tot felul de resturi lemnoase și la podețe se blochează, iar apa deversează peste podeț și inundă drumurile. De aici a plecat necazul și acum. Așa a fost la Bărbăteni – la Valea Vacii, la Cimpa și cam toate pâraiele au făcut aceste probleme.

Am găsit și pe Jiu de Est, la Tirici, rădăcini de trunchiuri de copac foarte foarte mari. Este una imensă chiar în albie. Noi ne sesizăm, dar trebuie să își facă treaba și Garda Forestieră, că ei sunt responsabili.Problemele nu sunt noi, dar parcă în ultimul timp mai rău, parcă este o zonă scăpată de sub control în acest sens”, a declarat Sorin Corici.

Sursa: gazetadedimineata