stiri_2016

De 20 de ani se fură în pădurile din România

Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a prezentat marți, 24 septembrie 2013, în fața membrilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, proiectul Codului Silvic în varianta finală, pe care dorește să o prezinte în ședința de Guvern.

Necesitatea de a avea un nou Cod Silvic a decurs din faptul că de mai bine de 20 de ani se fură în pădurile din România, fapt evidențiat și de raportul Curții de Conturi, care a estimate pierderile între 1990 și 2011 la 5 miliarde de euro. Este vorba și de alinierea la normele europene, unde lemnul se vinde măsurat, și nu estimat, adică din depozite și rampe, nu pe picior, ca până acum. Nu în ultimul rând, era necesară o pedepsire mai aspră a furturilor de lemn, deoarece, până acum, pedepsele nu erau suficient de drastice pentru cei care taie pădurea”, a declarat Lucia-Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

De-a lungul elaborării Codului Silvic, s-au preluat observații atât de la ministere, cât și de la societatea civilă, prin ONG-urile de mediu și silvice, și de la cetățeni. Pe tot teritoriul României s-au desfășurat peste 40 de întâlniri publice cu dezbateri pe Codul Silvic.

Principala modificare a Codului Silvic se referă la interzicerea vânzării lemnului «pe picior», cu alte cuvinte, se trece de la vânzarea lemnului estimat la vânzarea lemnului măsurat. În toate ţările europene, cu excepţia Franţei şi a României, lemnul se vinde la cantitate măsurată, nu estimată. De asemenea, se interzice transportul lemnului pe timp de noapte.

Deputații din Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au ascultat atent expunerea ministrului delegat despre legea pe care dorește să o promoveze, au pus întrebări și au primit lămuriri la acestea.  Ei au salutat inițiativa legislativă și au recunoscut necesitatea unei modernizări în gestionarea și administrarea pădurilor din România, care sunt , dincolo de valoarea lor economică, și o bogăție naturală pentru fiecare dintre noi, asigurându-ne calitatea aerului.

Lucia-Ana Varga, ministru delegat, a subliniat că un alt proiect de lege, ulterior, va stipula că proprietarii să fie parteneri în procesul de împădurire.

Sursa: ape-paduri.ro