stiri_2016

Dambovita – Zimbraria Neagra Bucsani

Zimbrăria Neagra Bucşani

„Zimbrăria Neagra ”din cadrul Ocolului silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti şi la 30 de kilometri de Târgovişte.
ROBOKAP.
În Rezervaţia Neagra sunt acum 35 de zimbri, 16 masculi şi 19 femele, ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate cele 36 de animale au fost botezate cu nume care încep cu „RO”.
La sfârşitul anului 2009, zimbrăria s-a îmbogăţit cu patru noi exemplare. Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. Alţi zimbri poartă nume ca : Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap”.
Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbrii din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. „După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii.

PUTERNIC. -. „La maturitate, după 7-8 ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme, femela în jur de patru, cinci, până la 600 de kg.

Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

TARIFE – Biletul de intrare în rezervaţie este de doar 3 lei, iar cea mai bună oră de vizită este dimineaţa, pe la ora 10, când zimbri vin să mănânce suplimentele de hrană.

Pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură, în apropierea zimbrilor, pot închiria o cabană de 12 locuri chiar lângă rezervaţie, pentru doar 500 de lei pe noapte.
Pe timpul iernii, zimbrul nu se mai poate hrăni singur în totalitate: „Deja s-a învăţat cu ajutorul din partea omului, iar pădurile nu mai sunt virgine, ca altădată”. „Vizitatorii sosesc mai ales la sfârşit de săptămână. În aceste zile -vinerea, sâmbăta şi duminica – vin în medie 70 de turişti, care pleacă cu amintiri frumoase.
România are patru rezervaţii de zimbri
Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul 19, datorită vânării lui în exces şi a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, ţara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervaţia de la Haţeg. În afară de Haţeg şi Bucşani, în România mai sunt două rezervaţii de zimbri: la Dragoş Vodă (Neamţ) şi la Vama Buzăului (Braşov). În Neamţ se intenţionează punerea în libertate a zimbrilor, însă pe timpul iernii aceştia vor fi hrăniţi de către oameni.


UTIL PENTRU TURIŞTI!

TRASEU. Din Bucureşti, se poate ajunge la Bucşani prin Buftea, Butimanu, Bilciureşti, Băleni sau pe drumul spre Târgovişte.

COSTURI. Intrarea în zimbrărie costă 3 lei, iar cabana de lângă rezervaţie, cu 12 locuri de cazare, poate fi închiriată cu 500 de lei pe seară.

Merită efortul de a petrece o zi în mijlocul naturii, pentru a admira aceste puternice animale sălbatice!!!