stiri_2016

Comunicat – Codul Silvic – Asociatia Forestierilor Valea Somesului

In urma mai multor interventii facute la organele centrale pe tema Codului Silvic si a legislatiei Silvice, in data de vineri 8 noiembrie doamna Lucia Ana Varga ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, a facut o vizita de lucru in judetul Bistrita Nasaud .

        Cu aceasta ocazie au fost vizitate fabrica de cherestea Silvania International Lunca Ilvei, fabrica de prelucrare a lemnului la S.C. Frasinul S.R.L, dupa care a urmat o intalnire cu oameni de afaceri din domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului, sefi de ocoale silvice, primari, autoritati locale si parlamentari ai judetului Bistrita Nasaud.

In cadrul vizitei pe teren am supus spre documentare si analiza cel putin 3 obiective :

  1. Organizarea, functionarea si dezoltarea unui sistem integrat de dezvoltare locala economico-social avand la baza punerea in valoare a resurselor locale dupa conceptul « resursa locala genereaza dezvoltare locala cu generare de plus de valoare, venituri locale si locuri de munca »
  2. Sortarea lemnului intr-un depozit, conditiile care ar trebuie sa le indeplineasa un depozit : dotari, suprafata, ce presupune sortarea adanca a lemnului in sortimente de lemn care ar urma sa satisfaca nevoile industriei si nevoile locale.
  3. Ce presupune prelucrarea primara a lemnului in sortimente finite si semifinite, care este limita intre prelucrarea primara a lemnului si industria mobilei care beneficiaza de dreptul de premtiune, in acest scop au fost prezentate sortimente de cherestele uscate, rindeluite, elemente de constructii, grinzi, stratificate, panouri lipite, elemente lipite, radiale pentru tamplarie din lemn, case din lemn, mic mobilier, mobilier de gradina, ambalaje din lemn, structuri de acoperis imbinate cu metoda placute multicui incercand sa se stabileasca limita intre prelucrarea primara si mobila care beneficiaza de preemtiune.

Dupa vizita in teren a urmat o dezbatere publica pe tema Codului Silvic in urma carora sau tras urmatoarele concluzii:

– Doamna ministru a sustinut cu tarie binecunoscuta ei « pozitie » pe care o repeta aproape identic la toate intalnirile. Se constata un interes foarte mare pentru vanzarea lemnului de lucru in totalitate din depozite de la 01.01.2015. (Se pune intrebarea de ce acest interes si de ce la aceasta data ?) Este clar ca primeaza interesul pe resursa si pe partea comerciala mai mult decat pe gospodarirea durabila a padurii.

-Se pune problema unei asocieri in clustere, mobilistul sa poata sa cumpere lemn cu drept de preemtiune si sa faca « mobila de lux » . De asemenea s-a pomenit de loturi previzionate pe termen lung si pe bazinete, fara a putea da detalii practice, unde la fel se pot ascunde anumite interese comerciale.

-In ce priveste accesul la resursa de firme locale pentru o prelucrare locala, au fost simple declaratii de intentie fara a da solutii practice . In acest scop s-a facut propunerea ca in legislatie sa fie pusa o limita (10-20-30%) pana la care are dreptul sa cumpere o firma, propuneri neluate in seama. Deasemenea s-au prezentat exemple concrete de practici neloiale, pozitie de monopol absolut pe rasinoase exercitat de Holzindustrie Schweighofer.

– Potrivit reglementarilor promovate de doamna ministru, firmele romanesti au o singura alternativa « prestatori de servicii forestiere » statut cu care nu suntem de acord pentru ca aceste masuri pe langa alte neajunsuri vor duce la desfintarea firmelor, la desfintarea locurilor de munca mai ales in mediul rural unde comunitatile locale depin direct de resursa pe care o da padurea.

– Participantii au prezentat cazuri practice bazate pe o buna documentare, argumente tehnice, dar degeaba, nu au fost luate in seama si nu s-au dat solutii. S-a accentuat pericolul blocarii sistemului, imposibilitatea aplicarii in practica a Codului Silvic si a H.G privind circulatia materialului lemnos, presiunea la care sunt supuse firmele care lucreaza legal pe de o parte de segmentul care lucreaza fraudulos , ilegal si pe de alta parte de marile companii straine.

S-a aratat ca sectorul de exploatare forestiera este subfinantat, suprareglementat si suprataxat, ceea ce va determina falimentul acestui sector. S-a anuntat ca daca aceste reglementari vor trece in forma prezentata, forestierii din exploatarea lemnului vor opri exploatarea lemnului din padure timp de 3 luni sau pe termen nelimitat.

In discutiile purtate toti vorbitorii au solicitat ca la licitatiile pe picior sa participe doar firmele care au atestat de exploatare, iar cele care nu au investitii, utilaje si personal angajat pentru lucrari de exploatare, sa fie interzis sa participe la licitatii pe picior (pe baza de contracte de prestari servicii de exploatare forestiera) incepand cu marea licitatie de la sfarsitul anului.

Nu s-au putut da explicatii la dreptul de preemtiune, la problemele de ordin tehnic, la modalitati practice si concrete de aplicare a acestor reglementari, limitele dintre prelucrarea primara si industria mobilei, conditiile pentru dreptul de preemtiune.

Este de remarcat ca atat agentii economici, administratiile silvice, autoritatile locale, toti sunt de acord cu oprirea taierilor ilegale, cu orice masuri care protejeaza padurea, dar pentru aceasta este nevoie de « vointa politica » in primul rand.

Toti participantii la dezbateri apreciaza ca doamna ministru nu cunoaste suficient de bine activitatea de exploatare forestiera, nu accepta alte optiuni, nu renunta la ideile sale cu vadite intentii de a mentine practicile de monopol mascate de legislatia propusa.

Iar pentru unele modificari sa informam parlamentarii pentru dezbaterea din Parlament.

Fata de aceasta situatie propunem demersuri in continuare pentru retragerea acestor reglementari deocamdata, sa fie aplicate legile existente si sa se treaca la intocmirea unor reglementari de catre specialisti buni conducatori ai domeniului bine intentionati, cu respectarea normelor U.E, in interesul PADURII si al dezvoltarii firmelor romanesti.

Presedinte Filiala ASFOR Cluj Napoca 

Sabau Cornel

Presedinte Asociatia Forestierilor Valea Somesului

Iugan Emil

Sursa: comunicat de presa Asociatia Forestierilor Valea Somesuluipe aceiasi tema imagini de la intalnire Sursa: youtube