stiri_2016

Comunicat al RNP – ROMSILVA – Privind actiunile intreprinse in perioada noiembrie – decembrie 2011 in legatura cu recoltarea si valorificarea pomilor

În anul 2011, pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a recoltat şi valorificat pe piaţa internă 82.104 buc. pomi de Crăciun, din care specia brad 44.026 buc. Pentru anul 2010 posibilitatea de recoltare şi valorificare a fost de 119.727 buc. pomi de Craciun, din care specia brad 60.145 buc.

Recoltarea pomilor s-a efectuat din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun.

Preţurile de vânzare către populaţie şi agenţi economici au fost aceleaşi cu cele folosite in anul 2010, fiind cuprinse între 10 lei la pomii de Crăciun cu h = 0,7m-1,3 m si 20 lei la cei cu h = 2,01m-3,00 m, pentru specia molid şi între 20 lei la pomii de Crăciun cu h = 0,7m-1,3 m şi 30 lei la cei cu h = 2,01m-3,00 m, pentru specia brad – preţuri fără TVA.

 Valorificarea acestora s-a realizat de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine, direct la persoane fizice sau societăţi comerciale, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă. R.N.P – Romsilva nu a valorificat pomi de Crăciun in pieţe, târguri sau alte spaţii comerciale.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât şi a comerţului ilegal cu pomi de Crăciun, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva împreună cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi Cinegetic a organizat acţiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca şi în anii anteriori, pentru prevenirea şi sancţionarea unor astfel de fapte. În perioada noiembrie – decembrie 2011, au fost confiscaţi 13633 buc. pomi de Crăciun care se comercializau fără documente legale.

Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au avut ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă cât şi pe cei aduşi din import.

Masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de RNP – Romsilva se valorifică prin licitaţii şi negocieri, pe piaţa internă, în condiţiile respectării principiilor concurenţei, transparenţei, echidistanţei specifice economiei cu piaţă concurenţială.

Sursa: rosilva.ro