stiri_2016

Comisia Europeana a dat publicitatii noua strategie forestiera a uniunii

Noua strategie forestiera, a fost publicata de catre Comisia Europeana in data de 20 septembrie. Aceasta are scopul de a raspunde noilor provocari cu care se confrunta padurile si sectorul forestier idendificate de specialistii europeni in domeniu. Acoperind 40% din suprafata UE, padurile sunt o resursa vitala pentru imbunatatirea calitatii vietii si crearea locurilor de munca, in special in zonele rurale, protejand in acelasi timp ecosistemele si generand beneficii ecologice valoroase.

 Cu acest prilej, comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos, a declarat: „Padurile sunt ecosistemele cheie, precum si o sursa de bogatie si locuri de munca in zonele rurale, in cazul in care acestea sunt gestionate intr-un mod adecvat. Gestionarea durabila a padurilor, asigurand protectia acestora, este un pilon de baza al dezvoltarii rurale si unul dintre principiile noii strategii forestiere”.

Potrivit noii abordari, strategia extinde sfera de actiune si in afara padurilor, abordand aspecte ale „lantului de valori” (spre exemplu, modul in care resursele forestiere sunt utilizate pentru a genera bunuri si servicii), care influenteaza puternic gestionarea padurilor.

Prin noua strategie se subliniaza ca padurile nu sunt importante numai pentru dezvoltare rurala, dar si pentru mediul inconjurator si biodiversitate, pentru industriile forestiere, bioenergie, precum si in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Prin necesitatea de a adopta o abordare holistica, se subliniaza ca ar trebui sa fie luate in considerare si impactul altor politici asupra padurilor si dezvoltarile care au loc dincolo de granitele padurilor. Strategia subliniaza, de asemenea, ca politicile UE legate de acest sector ar trebui sa fie pe deplin luate in considerare in politicile nationale forestiere. Prin noua strategie se solicita de asemenea realizarea unui Sistem Informational Forestier pentru colectarea si armonizarea informatiilor despre padurile din intreaga Europa.

Actuala strategie forestiera a UE dateaza din anul 1998. Bazata pe cooperarea dintre UE si statele membre (prin responsabilitati subsidiare si comune), a stabilit un cadru pentru actiuni legate de sprijinirea gestionarii durabile a padurilor. Cu toate acestea, un cadru nou este necesar acum pentru a raspunde presiunii tot mai mari puse pe seama sectorului silvic si a schimbarilor sociale si politice importante care au afectat padurile in ultimii 15 de ani.

Noua strategie, prezentata Parlamentului si Consiliului European, a fost elaborata de catre Comisie, in stransa cooperare cu statele membre si partile interesate, pe parcursul ultimilor doi ani. Strategia reuneste diverse aspecte ale mai multor domenii complementare printre care dezvoltarea rurala, intreprinderile, mediul, bioenergia, schimbarile climatice, cercetarea si dezvoltarea.

Intr-o initiativa legata de acest aspect, Comisia a emis, de asemenea, un plan care sa detalieze activitatile de remediere care ar putea fi intreprinse pentru a ajuta industriile forestiere din UE a depasi provocarile actuale.

Sursa: Comisia Europeana