stiri_2016

CJ Alba vrea să modifice câteva prevederi din Codul Silvic, dezavantajoase pentru micii procesatori din industria lemnului

Consiliul Județean Alba a propus Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România ca valorificarea masei lemnoase recoltate din fondul forester proprietate publică să se facă în cotă de 60% pentru operatorii industriali, 20% pentru populație, 10% pentru asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate și 10% pentru RNP – Romsilva. Consiliul Județean Alba a transmis UNCJR o serie de amendamente la proiectul de modificare a Codului Silvic cu scopul de a proteja micii producători din industria de prelucrare a lemnului.

„Acest proiect de modificare a Codului Silvic, în forma în care l-am primit noi, dezavantajează total micii meșteșugari din industria lemnului și avanjează clar producătorii de tip industrial. În cazul unui județ precum Alba, unde în zone întregi precum Munții Apuseni sau Valea Sebeșului, de multe generații oamenii au făcut un meșteșug din prelucrarea lemnului, nu poți să impui ca operatorii industriali să aibă drept de preemțiune la cumpărarea de masă lemnoasă. Este o prevedere nedreaptă, care ar băga în faliment sute de mici producători numai în județul nostru.

Sursa: alba24