stiri_2016

Brasov – este in topul furturilor de lemn

Potrivit oficialilor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Braşov, pagubele din ultimii ani sunt de nivelul miliardelor de lei vechi
Suprafeţele de fond forestier restituite foştilor proprietari şi neadministrate conform legii au adus în ultimii ani prejudicii de peste 12 miliarde de lei vechi, ca urmare a tăierilor ilegale de arbori. În evidenţele Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Braşov figurează peste 30.000 ha de suprafeţe forestiere neadministrate.
Cele mai multe pagube s-au înregistrat în pădurile de la Săcele, unde inspectorii ITRSV au constatat tăierea ilegală a peste 4.000 mc de material lemnos. Potrivit conducerii ITRSV Braşov, „suprafeţele neadministrate reprezintă cea mai mare problemă. Proprietăţile sunt de mici dimensiuni, fapt care facilitează tăierile ilegale”. O altă problemă cu care se confruntă inspectorii ITRSV Braşov o reprezintă lipsa activităţilor de regenerare pe care ar trebui să o efectueze proprietarii suprafeţelor forestiere. Pe viitor, conducerea ITRSV Braşov are în vedere deschiderea de acţiuni penale pentru cei care efectuează tăieri şi nu recurg la regenerarea suprafeţelor.

Potrivit legii, regenerările trebuie făcute în doi ani de la tăieri, sancţiunile fiind, fie contravenţionale, fie penale, pedeapsa cu închisoarea fiind de la până la 3 luni.

Sursa: MyTex