stiri_2016

BRADUL (ABIES)

DESCRIERE:

Bradul (Abies) este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Sunt arbori de talie mare cu înrădăcinare pivotantă. Coroana este piramidală deasă, umbroasă, scoarța mult timp netedă cu pungi de rășină. Lujerii sunt netezi, iar mugurii dispuși terminal întotdeauna câte trei.

Bradul se deosebeste de celelalte specii de conifere mai ales prin asezarea frunzelor care, popular, se mai numesc si ace. Acestea au o lungime medie de 2 cm si sunt dispuse de-a lungul crengilor in acelasi plan, fata de alte conifere la care acele sunt dispuse de jur imprejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decat ale altor conifere ale caror frunze inteapa mai tare.

Conurile sunt fructele bradului, in alveolele conurilor se dezvolta semintele bradului.

In medicina naturista , se utilizeaza de la brad: mugurii, rasina, cetina.

Recoltarea mugurilor se face primavara (lunile martie sau aprilie) de pe ramurile tinere.

Rasina de brad se acumuleaza pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost ranit, ea avand un rol de dezinfectant si cicatrizant. Se poate recolta de pe orice brad cu astfel de scurgeri.

ACTIUNE SI RECOMANDARI:

Printre cele mai cunoscute proprietati terapeutice ale bradului sunt: cicatrizant, vitaminizant, calmant al inflamatiilor si durerilor, expectorant, dar si o importanta calitate de antibiotic.

Bradul este un remediu natural utilizat in tratamentul urmatoarelor afectiuni: bronsite (deoarece stimuleaza secretiile), boli de plamani, infectii urinare, afectiuni renale (bai cu ramuri sau muguri de brad), probleme ginecologice, probleme respiratorii (muguri de brad), hemoroizi, faringita, tuse, fisuri anale, enterocolita, gripa, rani ale pielii, afectiuni dermatologice, paradontoza.

Produse naturiste

Extractul din muguri de brad este remineralizant, favorizeaza fixarea calciului in oase, stimuleaza eritropoeza si cresterea tesutului osos, reechilibreaza metabolismul fosfo-calcic si se administreaza in anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si decalcefieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, paradontoza, rinofaringite repetate la copii, cu hipertrofie glandulara.

Uleiul esential de brad extras din cetinile de brad are efect antiseptic al cailor respiratorii, calmant, diureic usor, expectorant, revigorant, stimulent general, stimulent al secretiilor mucoaselor, antinevralgic, revulsiv usor, tonic, fiind indicat in T.B.C., pneumonie, gripa, guturai, sinuzita, boli ale sistemului nervos, scleroza in placi, nevralgii de orice natura, astenie generala, impotenta, frigiditate.

Tinctura de muguri de brad se utilizeaza intern pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase, ca diuretic, in nefrita, faringo-amigdalita, iar extern in reumatism, rani.

Siropul din muguri de brad este utilizat in medicina traditionala ca expectorant prin stimularea secretiilor mucoaselor, creste rezistenta organismului impotriva racelii, gripei, infectiilor respiratorii, datorita proprietatilor antimicrobiene si aportului de vitamine si minerale.

Tinctura din rasina de brad se foloseste ca antiseptic (respirator, intestinal), cicatrizant, expectorant, antitusiv, balsamic, iar extern ca antiseptic, cicatrizant puternic, vulnerar, antireumatic, regenerativ epitelial. Se recomanda uzul intern in urmatoarele afectiuni: cistite, infecţii renale, tuse, bronşita, tabagism, balonare şi colici abdominale care apar în contact cu frigul, infecţii intestinale, colită de fermentaţie. Extern, se poate utiliza in răcelile de tot felul (se face un masaj al întregului corp, insistându-se asupra tonei toracice, cu tinctură de răşină), amigdalită (se face gargară cu tinctură de răşină dizolvată în apă), cicatrizarea ranilor, arsuri, eczemele infecţioase uscate, contuzii (vânătăilor), negi.

Bai cu ceaiuri de brad (din ramurele sau muguri de brad) se folosesc pentru uz extern, pentru tratarea afectiunilor ginecologice sau diverse infectii, psoriazis, ulceratii cutanate.

CONTRAINDICATII, ATENTIONARI

Supradozajul sau administrarea indelungata a produselor pe baza de extracte din brad poate determina hematurie.

La anumite persoane răşina poate determina reacţii alergice.