stiri_2016

Atentie la ciupercile otravitoare

Drumurile din zona de munte a judeţului Suceava sunt asaltate de vânzătorii ambulanţi care vând fel de fel de ciuperci. Specialiştii atrag însă atenţia că aceste achiziţii pot fi periculoase, mai ales pentru cei care nu cunosc foarte bine ciupercile. Trei persoane din Câmpulung Moldovenesc au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară provocată de ciuperci otrăvitoare. Din fericire, afecţiunea acestora are doar o formă uşoară. Medicii suceveni ne sfătuiesc să cumpărăm legumele doar din locuri autorizate. Toxiinfecţia cu ciuperci poate fi extrem de dăunatoare, în unele cazuri se ajunge chiar şi la decesul persoanei care a consumat ciuperci otravitoare. Identificarea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare este dificilă, atât pentru specialişti cât şi pentru semiprofesionişti. Toxinele sunt conţinute în ciuperci şi nu sunt distruse prin fierbere, congelare, conservare sau alte metode de preparare. Semnele intoxicaţiei cu ciuperci cu perioada de incubaţie scurtă apar după 15 minute până la 3 ore de la consum şi se manifestă prin creşterea salivaţiei, tegumente umede, lăcrimare, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, hipotensiune arterială. Ulterior apar tremurături, furnicături ale pielii, agitaţie, stare de confuzie, mişcări bruşte şi dezordonate, convulsii şi chiar comă, halucinaţii. Se recomandă prezenţa de urgenţă la medic.
Sursa: evenimentul