stiri_2016

Arges – Cerbul albinos impuscat de Ceausescu e la Pitesti

Pe lîngă cele peste 200 de exemplare de animale şi păsări, din 47 de specii, la Grădina Zoologică din inima Pădurii Trivale se află şi o expoziţie interesantă de trofee de vînătoare, care de care mai impozante. Puţini ştiu însă că o mare parte din trofeele expuse au reprezentat mîndria fostului dictator Nicolae Ceauşescu, care a participat la sute de partide de vînătoare, în timpul cărora s-au împuşcat exemplare deosebite, ce au primit punctaje foarte mari.

Trofeele aparţin Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada, fiind aduse printr-un contract, din 2006, la Piteşti. Directorul Grădinii Zoologice, Nuşa Popescu, ne-a declarat că sînt 107 trofee, dintre care 10 blăni de urs, de mistreţ, colţi de mistreţ, trofee de capră neagră, mufloni, un picior de elefant şi altele.

Cerb carpatin împuşcat în corn de dictator

Sînt cîteva exemplare aparte, cu povestea lor. Unul dintre acestea este trofeul de cerb carpatin, împuşcat în corn de Ceauşescu, la una din partidele de vînătoare din 1981.  Un urs carpatin vînat în 1976 a obţinut 179 de puncte. Toate trofeele ce însumau 100 de puncte erau exemplare deosebite. Trofeele sînt ţinute la o temperatură constantă de 20 de grade. Pe una din fişele unor colţi de mistreţ este specificat că exemplarul a fost vînat pe 10 ianuarie 1986, pe fondul de vînătoare nr. 47 Buneşti, al  Ocolului Silvic Răducăneni, iar punctajul obţinut pentru aceşti colţi a fost de 106,2. Un alt trofeu, tot de mistreţ, vînat în aceeaşi zi, a obţinut 113 puncte, iar trofeul provenit de la un mistreţ împuşcat pe 14 ianuarie 1984 a luat 111,30 puncte.
Sursa + galerie foto: Curierul Zilei