stiri_2016

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Descriere:
Afinul este un arbust mic, rămuros, cu frunze mici, ovale, crestate pe margine, verzi pe ambele fețe si flori verzui roșiatice, albe sau roz cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie. Fructele sunt mici, de culoare inchisa, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor. Crește în zonele de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescuta si temperatura moderata.
Se folosesc în scopuri medicale frunzele și fructele


Recoltarea
Frunzele, împreună cu ramurile, se culeg în timpul verii până în toamnă, în perioada mai-septembrie, după care se usucă la umbră împreună cu ramurile, în locuri bine aerisite.
Fructele se culeg în perioada de maturitate (când sunt bine coapte) în lunile iulie – septembrie, consumându-se fie uscate fie proaspete.
Principii active
Frunzele conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină.
Fructele conțin: tanin, pectine, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic), substante antibacteriene si antiseptice, dar si un echivalent vegetal al insulinei (mirtilina).

Acţiune şi recomandări:
Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriana, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.
Se recomandă în diabet (scade zahărul din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic.
Acţiunea si puterea de vindecare la centrii energetici si canalele de energie: 
Frunzele amelioreaza chakra nabhi(s,c,d), chakra ajna(s,c,d) si prezinta un efect foarte puternic de vindecare la chakra swadisthan(d). Pentru tratament, frunzele vor fi utilizate sub forma de ceai infuzie in cantitatea de doua linguriţe de frunze la 500 ml.de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile.
Fructele racoresc canalul energetic drept, tonifica canalul energetic stang respectiv centrii energetici de pe partea stanga. Pentru tratament, fructele vor fi utilizate sub forma de ceai decoct in cantitatea de o linguriţa si jumatate la 500 ml. de apa. Ceaiul se bea in mai multe reprize pe durata unei zile.

 Uz intern:
– frunzele – tulburari de circulatie, diabet, boli hepatice, cistite, diaree, boli urinare, boli reumatismale, guta – ceaiuri sau infuzii.
– fructele – enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroza, tulburari ale acuitatii vizuale, cistite, stari inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloza.

 Uz extern:
– fructele – faringite, stomatite, candidoze bucale si afte, se va face gargara cu suc sau tinctura de afine diluata. Se fac clisme in caz de hemoroizi cu infuzie de afine. Datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene se utilizeaza si in caz de eczeme sau cuperoze. Se pot macera doua linguri de frunze de afin si se vor bea 2 cani pe zi (se vor tine la macerat timp de 6 ore).

Contraindicatii, atentionari:
In cantitati mari sau in prezenta unei predispozitii, afinele si produsele pe baza de afin pot fi constipante. Se recomanda in timpul acestor cure o alimentatie laxativa.
Nu se recomanda consumarea de catre femeile gravide sau care alapteaza. Consumul in cantitati mari poate elimina efectul medicamentelor autocoagulane.