stiri_2016

Activitatea ministrului Varga la Departamentul Ape Paduri

Doamna Lucia Varga si-a facut bilantul activitatii pe care domnia s-a a desfasurat-o in fruntea Departamentului Ape Paduri. Dintre initiativele legislative aceasta a amintit: Codul Silvic si OUG privind programul national de realizare a perdelelor forestiere. Decalartiile pe larg le puteti citi in materialul: „Bilanţul miniştrilor PNL. Cum şi-a pierdut în Parlament Lucia Varga cel mai important proiect de la Ape şi Păduri
Pe langa cele doua acte normative la care a facut referire doamna Varga mai putem aduga: Ordonanta cu privire la circulatia materialului lemnos, care s-a pierdut undeva intre Guvern si Monitorul Oficial, precum si ultimele doua ordine de ministru care stabilesc preturile de referinta pentru valoarea unui mc de masa lemnosa, valoarea istorica de 101 lei/mc, urias de mare, care practic ingroapa administratiile silvice din partea de sud a tarii si ordinul de ministru pentru stabilirea preturilor de referinta pentru aplicarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care de asemenea aduce unele majorari de preturi.
Mai amintim si HOTĂRÂREA privind aprobarea metodologiei de acordare, utilizare şi control a ajutorului de stat pentru compensaţii reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000 ce stabileste valori foarte mici de maxim 200 euro/ha in conditiile in care subventia pentru un ha de pasune este de 400 de euro/ha.
Despre rezolvarea problemelor reale ale sectorului forestier, cum ar fi subfinantarea, mafia lemnului, comportamentul Romsilva in relatiile cu agentii economici, lipsa de dialog cu organizatiile patronale, sau lipsa totala de transparenta in ceea ce priveste promovarea actelor normative nu mai amintim.
In ceea ce priveste activitatea doamnei Lucia Varga in fruntea Departamentului Ape Paduri va invitam pe dumneavoatra sa va pronuntati intr-un sondaj de opinie pe  www.forestnews.ro.